Otok Vis

Croazia Info

Prethodna | Trajekti | Croatia info


Poseban je osjećaj uputiti se na neki otok. Probiti barijeru koja nas drži nasukanima na kopnu i krenuti prema novom i nepoznatom. Ili poznatom i dragom. I onoga trena kada napustimo palubu broda i stupimo na to začarano tlo, ušli smo u neku drugu dimenziju, drugi prostor i vrijeme, gdje su jedine zakonitosti vječna borba bijelih stijena i plavog mora, te utrka razigranog toplog sunca i spokojne, zvjezdane noci. Sve ostalo je - relativno.

Kao jedan od najudaljenijih i poviješću najbogatijih dalmatinskih otoka, Vis je svakako i jedan od najautentičnijih. Specifićne kulture, koja se može očitovati u osebujnom dijalektu, očuvanoj tradiciji i arhitekturi, ovaj otok skriva pregršt iznenadjenja i nevjerovatnih otkrića za svakog posjetitelja. Osim bogate kulturno-spomenicke baštine, otok privlači i svojom bogatom florom i faunom, te prekrasnim, skrivenim uvalama i plažama. Vis je poznat i po svojoj bogatoj trpezi na kojoj prevladavaju izvrsna jela od plodova mora, te vrhunska, autohtona vina.

Naseljen je još od antičkih vremena pripadnicima drevnog Ilirskog naroda, a na otoku je takodjer osnovana jedna od prvih grčkih kolonija na Jadranu (Issa). Osim toga bio je dijelom Rimskog i Bizantskog carstva, Mletačka republike, te Austro-Ugarskog imperija, a svoj biljeg ostavili su i Englezi... Današnja očuvanost autohtonog načina življenja može se zahvaliti činjenici da je otok dugi niz godina bio smatran važnim vojno-strateškim uporištem, te kao takav nedostupan turističkoj komercijalizaciji. Izmedu ostalog, otok je prepun napuštenih vojnih utvrda, te tajnih tunela i pećina koje još nitko u potpunosti nije istražio.


Na sjevernom dijelu otoka površine 90.3 km2, u prirodno zaštićenom i prostranom zaljevu, nalazi se glavna luka i grad Vis. Taj stari grad bijelih kamenih kuća i uskih ulica, zanimljiv je i po ostacima nekropolisa i rimskog teatra, te nekoliko prekrasno očuvanih crkvi iz 16. i 17. stoljeca.

Otok Vis Vis Otok Vis Komiza

Na zapadnom dijelu otoka, u dubokom i prostranom zaljevu, podno vrha Hum (578m) smješten je jedan od rijetkih preostalih autentičnih ribarskih gradica, Komiža. Prvi spomen mjesta datira iz 12 st., kada su se na otok preselili benediktinci s obližnjeg otočića Biševa, te osnovali samostan Sv. Mikule, zaštitnika otoka. Kompleks samostana, s crkvom i obrambenom kulom iz 17 st. očuvan je do današnjih dana. Uz Sv. Mikulu je vezan i najpoznatiji komiški obicaj spaljivanja žrtvene barke na blagdan svog sveca zaštitnika. Na istočnoj obali zaljeva postoji nekoliko većih šljunčanih plaža (Gusarica, Nova Posta, Velo Zalo).

Na otoku postoji prikladan hotelski i privatni smještaj i za one najizbirljivije, a tijekom ljeta je aktualno nekoliko zanimljivih kulturnih manifestacija i festivala.

Takodjer, uz kreativnu ponudu turističkih izleta otokom i obližnjim arhipelagom, može se pronaći kvalitetna zabava i za one željne aktivnijeg vida ljetovanja.

U svakom slučaju, ovo je jedan od posljednjih otoka na Jadranu gdje stanovništvo još uvijek živi tradicionalnim načinom života, koji obilježava ribarenje i vinogradarstvo, a kao takav je neprocijenjivi, gotovo endemični primjer drevnog Mediterana.

Otok je dostupan redovnim trajektim i katamaranskim linijama iz Splita. Relativno dobre prometnice povezuju većinu naselja na otoku. Postoji i ne tako učestali autobusni prijevoz, a moguce je povoljno iznajmiti bicikle i skutere.