Ugljan - zadarski arhipelag

English version Italiano
Croatia Info

Croatia info | Prethodna | Apartmani | Trajekti | Zadarski arhipelag | Mapa

otok Ugljan
Kukljica - otok Ugljan

Otok Ugljan se nalazi između Zadra i Dugog Otoka. Odlično je povezan sa Zadrom trajektnom vezom (Zadar - Preko) svakih sat vremena. Također je povezan mostom, na južnom dijelu, sa otokom Pašmanom. Ugljan može biti interesantna destinacija gostima koji namjeravaju posjećivati barkom Kornate i druge otoke zadarskog arhipelaga, a ne bi opet željeli odustati od mogućnosti posjete i destinacijama na kopnu (Krka, Murter, Zadar, Sibenik...).

Kukljica otok Ugljan
Kukljica
plaza Sabusa - otok Ugljan
Plaža Sabuša
Kukljica plaza
Kukljica plaža

Za Kukljicu, sa turističkim naseljem "Zelena Punta", se može reći da je "najturističkije" mjesto na otoku Ugljanu. Sa 4,5 restorana (od kojih je najbolji "Barba Tome"), isto toliko kafića, trgovina, plesnom terasom u sklopu Zelene Punte, nudi minimum sadržaja, a po potrebi, "življi" Zadar je gotovo "preko puta".
Plaža u Kukljici je uglavnom stjenovita i nalazi se u području turističkog naselja, te zaljeva Kožtanj. Postoje i dvije plaže na drugoj strani otoka - Sabuša i Jelenica - do kojih se dolazi pježice iz Kukljice (10-15 minuta hoda). S obzirom da ove dvije plaže imaju djelomično pjeskovito dno, čak su popularnije od bližih u Kukljici (Jelenica je nudistička plaža).

Kukljica - Ugljan
Kukljica

Kao uostalom za većinu otoka, i za Ugljan je preporučljivo upustiti se i "istraživanje" otoka; cesta duž otoka je prilično dobra, te se može planirati i obilazak drugih mjesta na otoku (Preko, Sužica, Muline, Lukoran, Kali) gdje se osim živopisnih otočnih motiva uvijek nađe pokoja "nepoznata" plaža, a i konoba sa dobrim vinom.
Iz Kukljice se organiziraju i izleti turističkim brodovima na Kornate (cijena je oko 150 kuna po osobi).

Kukljica
Kukljica
Muline - otok Ugljan
Muline