Plaže u Hrvatskoj

Plaže duž obale su u 75% slučajeva stjenovite, a u preostalih 25% slučajeva su od manjeg ili većeg šljunka. Šljunak se obično nalazi u uvalama, dok su rtovi gotovo u pravilu stjenoviti. Pješčane plaže su prilično rijetke, no uobičajeno je da svaka malo bolje plaža ima manji dio sa pijeskom za djecu.

plaza Fazana

Fažana - plaža

plaza Krk

Krk - plaža

U blizini naselja, te u češće posjećenim zonama plaže su uređene i u slučaju stjenovite obale, dio je izbetoniran kako bi se olakšao pristup moru. Obično su zahvati izvedeni u skladu sa ambijentom, pa u nekim slučajevima (npr. u Opatiji) se čini da obala nikada nije ni mogla biti drukčija ni ljepša. Voda, uglavnom, nije odmah duboka, tako da i slabiji plivači mogu uživati bez većih problema. U svakom slučaju, preporučljivo je ponijeti gumenu obuću, ta gumene ležaljke prilagodljive stjenovitoj podlozi.

Glavni savjet je, što se tiče izbora plaže - ne "usidriti se" na jednoj, najbližoj plaži, koja je obično i najnapučenija. U Hrvatskoj gotovo da i nema privatnih plaža, ili na plaćanje, pa je dovoljno udaljiti se koji kilometar autom od naselja, ili još bolje barkom, te pronaći plažu ili otok "samo za sebe". Ako idete autom, prije ili poslije ćete zapaziti desetak auta parkiranih duž ceste gdje naizgled nema ničega; parkirajte i budite sigurni da ćete najbližim putem prema moru "izbiti" na "plažu iz snova".
Za nudiste postoje posebne nudističke plaže, kampovi i turistička naselja označeni sa FKK, no već malo izvan naselja manje-više sve plaže postaju "mješovite" i nudističke (recimo na Dugom Otoku)