Dugi Otok

Croatia info | Prethodna | Apartmani

English version Italiano
Croatia Info

Sali | Telašćica | Zaglav | Brbinj | Plaže | Trajekti | Zadarski arhipelag | Mapa

Park prirode Telascica
Telašćica
Sali - Porat
Sali

Dugi Otok je najveći otok u zadarskom arhipelagu, dužine 50km i širine, u prosjeku, 5km. S obzirom na relativnu udaljenost od Zadra - sat i pol vožnje trajektom (po ljeti 3 do 4 veze dnevno) može se reći da ostaje van uobičajenih turističkih tokova, što ga čini idealnim odredištem za turiste koji će u miru, samoći i prirodnim ljepotama kojih ne nedostaje, znati nadoknaditi donekle skromnu ponudu turističke infrastrukture.
Centralna pozicija u Jadranu (dalje od Ugljana i Pašmana prema otvorenom moru) osigurava Dugom Otoku još povoljniju (ionako blagu dalmatinsku) klimu.

Bozava
Božava - porat

Dugi Otok ima 3.000 stanovnika nastanjenih u 10 mjesta od kojih je najveće Sali, na južnoj strani otoka (prema Kornatima). Sa kraja na kraj otoka, proteže se odlična cesta koja omogućuje brzo i lako premještanje duž otoka. U prvom kontaktu, posjetitelja iznenadi relativna visina otoka (i do 300m n/m), te bogato zeleno raslinje.
Dugi Otok je bez sumnje najidealnije mjesto za nautičare, naročito one sa manjom barkom, koji se obično "baziraju" u mjestima Dugog Otoka, odakle onda lako kreću u obilazak obližnjih Kornata ili istraživanje drugih, manje poznatih otoka arhipelaga (Iž, Rava, Sestrunj ...).

Saharun - plaza
Saharun

Glavne atrakcije Dugog Otoka su: Park prirode Telašćica sa 8km "dubokim" zaljevom i pripadajućim otočićima, te slanim jezerom i 80m visokom stijenom prema otvorenom moru, pješćana plaža Saharun, svjetionik Veli Rat, te Kornati.
Dugi Otok je pogodan za trekking, vožnju biciklom, te ribolov (dozvoljen je svugdje osim u parku prirode Telašćica), a i ako ne dolazite sa barkom, možete je lako iznajmiti, te se uputiti u otkrivanje plaža dostupnih samo sa mora, ili nekog od mnoštva manjih otoka što okružuju Dugi Otok.

Sali - Sascica
Sali - zaljev Sašćica
Sali - maslinik
Sali - maslinici


Zaglav

Zaglav je jedno od manjih mjesta na otoku; nalazi se na južnom dijelu otoka, 4km od Salija (najvećeg mjesta). Zaglav je smješten u dobro zaštićenoj uvali i osim zbog dva odlična restorana, značajan je za otok jer se tu nalazi jedina benzinska postaja (za aute i za barke).

Zaglav
Zaglav - pogled sa ceste
Zaglav
Zaglav
Brbinj
Brbinj


Brbinj

Brbinj je mjesto gdje pristaje trajekt na Dugom Otoku (iz Zadra). Unatoč pristaništu, s obzirom da postoje najviše 4 veze dnevno, mjesto je izuzetno mirno. Proteže se između dva zaljeva, te sa svojom pozicijom u središnjem dijelu otoka može biti idealna baza za obilazak otoka (recimo biciklom).

Brbinj
Brbinj