Trogir i otok Čiovo

English Italiano

Croatia Info

Apartmani | Plaže | Prethodna | Croatia info

Trogir
Trogir

Trogir je grad koji se uglavnom posjeti "slučajno", "uz put", ili prije ukrcaja na trajekt u Splitu, pa je glavni dojam nakon prve posjete: Kako je moguće da se mjesto takve ljepote ne nalazi zajedno sa Dubrovnikom i Plitvicama u vrhu turističke promocije Hrvatske? Predivna stara gradska jezgra okružena sa svih strana morem, sa kamenom popločanim "izlizanim" ulicama i građevinama izrazite bijele boje, Trogir je destinacija za ne propustiti.

Trogir
Trogir
Trogir
Trogir
motiv Trogir
motiv Trogir
motiv Trogir

Stari Trogir je spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a od 1997. Smjestio se na otoku izmedju kopna i otoka Čiova (povezan mostom). Dijelom je zaštićen zidinama, a prema Čiovu se prostire široka riva sa palmama. Pored Katedrale i fascinantnog portala majstora Radovana, mogu se obići brojna povijesna zdanja poput tvrđava Kamerlengo i Sv.Marko, Sjevernih i Južnih gradskih vrata, kula Vitturi i Sv.Nikola, Kneževog Dvora, palače Ćipiko, brojnih crkvi i samostana.

motiv Trogir
Trogir
Trogir
Trogir
gradska loža
Trogir
Trogir
Trogir
riva

Osim "značajnih" spomenika kulture, postoji čitav niz "anonimnih" kuća sa starim obiteljskim grbovima, arhitektonski detalji "zagubljeni" na kakvom pročelju ili u bršljanom obraslim dvorištima sa kamenim bunarima. Poseban šarm ima glavni gradski trg sa katedralom i Kneževom palačom, ali je isto tako doživljaj prošetati se suncem okupanom rivom ili "izgubiti" u uskim kalama.
Otok Čiovo je "kupalište" Trogira gdje su trogirska gospoda još od davnina gradila ljetnjikovce. U novije vrijeme je izgrađeno mnoštvo vikendica čiji vlasnici uglavnom žive u Splitu, te na Čiovu provode vikend ili godišnji odmor, pa se gotovo više osjeti obiteljska, nego li turistička atmosfera.

motiv Trogir
motiv Trogir
motiv Trogir